12 Temmuz 2013 Cuma

Knauf Stajı / 5.gün



   Bugün Knauf'ta son günümüz, yapacağımız tek şey önceki günlerde yaptığımız duvar, kapı, pencereyi yıkıp bizden sonra eğitime gelecek olanlar için temiz bırakmak.



Hep birlikte, yaptığımız duvarları yıkıp tekrar eski haline getirdikten sonra hatıra fotoğrafımızı da çekilerek bilgimim 2013 yaz stajımızı tamamlamış olduk.
 
 
 
 

Knauf Stajı / 4.gün

   


  Bugün eğitimimizin son aşaması olan asma tavan yapımına başladık. İlk olarak, çalışmamızı daha önce tek duvarda yaptığımız için, geri kalan üç tarafa da u profilleri takarak başladık.
 
 
U profilinden sonra c profillerimizi, u profiline 50 cm boşluklar bırakarak orantılı bir şekilde bağlantı elemanları ile taktık.
 
 
Daha sonra tavan için kestiğimiz alçıpanları, hazırlanan bu profile matkap yardımıyla hep birlikte taktık.
 
 
Son olarak tavanımızı tamamen bitirerek dördüncü günün sonuna geldik.
 
 
 

Knauf Stajı / 3.gün



    Stajımızın üçüncü gününe yalıtım hakkında bilgiler alarak başladık. Üç tane sistem hakkında konuşuldu. Duvar yapan gruba W625 profille duvar giydirmek dediğimiz sistem verildi. Pencere yapan gruba W623 agraflı duvar giydirmek dediğimiz sistem verilirken bize yapıştırarak yapılan bir sistem verildi. Yapıştırmak için yapıgips adı verilen iç cephede alçıpan yapıştırmak için kullanılan malzemeyi kullanıyoruz. Bizim kullandığımız sistem çok pratik olduğu için kullanımı çok yaygınmış.

 
 

Knauf Stajı / 2.gün



    İkinci günümüze, alçıpanları bir önceki gün hazırladığımız konstrüksiyonlara uygun olarak keserek başladık.


    Alçıpanları kestikten sonra yanlarını düz hale getirmek için törpüledik ve ardından pah açma aleti ile biraz boşluk açtık ki yanına diğer alçıpan geldiğinde derz için boşluk kalabilmesi için. Daha sonra bu alçıpanları matkap yardımı ile hazırladığımız profillere vidaladık.























  Alçıpan ile işimiz bittikten sonra alçının hazırlanışını izledik bu alçıya fugagips deniyormuş ve derzleri kapamak için kullanılıyormuş.



 Boyadan önce son rötuş olan satengips alçısını alçıpanlarımızın üzerine bir kez daha sürdükten sonra kurumaya bıraktık.

 
 
Tüm bu işlemlerin sonunda Hazal ile birlikte alçıpandan kalan artıkları ve tozları temizleyerek günü bitirdik.
 

Knauf Stajı / 1.gün



Cleaneo
    Son staj yerimiz olan Knauf şirketine geldik. İlk başta toplantı odasında toplanıp, Knaufla ilgili bilgiler almaya başladık. Türkiye'de altı tane fabrikası varmış. Fakat eğitim veren sadece üç şehir varmış, İstanbul, İzmir ve Ankara. Bize verilecek olan eğitim programı, sıkıştırılmış olan bir program olacakmış. Bölme duvar, Asma tavan ve yalıtım öğrenecek olduğumuz şeyler. Fehmi Bey bize eğitime başlamadan önce bilgi vermeye devam ediyordu. İlk olarak, Knauf alçı ile başladı. Ateşe dayanıklı, nem oranını ayarlayabiliyor, ses ve yalıtım ölçülerine sahip. Eğer çeşitlerini üretmek istiyorsak perlit ve kimyasal katkılar ile üretebiliyoruz. Alçıpan, iç mekan yapı malzemesi, dış havayla temas etmemesi gerekiyor. Alçıpan çeşitlerine örnek olarak, Flex, Suya dayanıklı alçıpan, Herkül alçıpanını örnek olarak verebiliriz. Bu alçıpanların en önemli özelliği kolay kesilebilir olması, maket bıçağıyla bile kesilebiliyor. Aquapanel, çimento bazlı iç cephe plakasıymış. Suya dayanıklı, küflenmeye karşı dayanıklı, A1 sınıfı yanmaz, uzun ömürlü bir yapı malzemesiymiş. UA profili, eğiliğ bükülmez bu yüzden kapı kenarlarında kullanılır. Satengips alçısı, boyadan önce kullanılan son alçı diyebiliriz yani boyaya zemin hazırlar. Cleaneo, sesin her yere eşit olarak dağılmasını sağlar, genellikle toplantı odalarında kullanılır.




    Knauf'un ürettiği malzemelerin çoğu hakkında bilgi aldıktan sonra eğitim alanına gittik ve gruplara ayrıldık. Kapı, pencere ve duvar yapılacaktı. Bizim grubumuz kapı yapacak olan gruptu. Bunun için ilk olarak u ve c isimli profilleri tanımakla başladık. Bu profillerden u; alta ve yana yerleştirilirken, c profili, u nun hemen üstüne perçim aleti yardımıyla takılıyordu. Bu profili uygulamaya geçmeden önce çırpı ipi dediğimiz ip yardımıyla hiza aldık. Ardından u ve c profilini matkap yardımıyla tahtalara vidaladık. Bugünlük işimiz bu kadardı yarın alçıpanlarla devam edeceğiz.

7 Temmuz 2013 Pazar

Teknoloji Stajı / 5.gün



     Bugün stajımızın son günü. Autocad'den farklı olarak Tuğrul Hocamız bize Sketchup adlı programı öğretmeye çalıştı. Diğer programlara oranla çok kolay ve zevkliydi. 2 boyutlu çizim ve teknik çizim için uygun bir program olmadığını öğrendik. İlk olarak komutlarla başladık. Line için l, Extrude için P, Circle için C, Move için M, Group için G, Offset için F'e, Rotate için Q ye basmamız gerekiyor ve bitirmek için ise spacebara basmak gerekli. Diğer programlardan farklı olarak Copy, Move'un içinde yer alıyor. Eğer, Move'a basdıktan sonra cntrl tuşuna basarsak Copy' e geçiyor. Divide seçeneği bu programda yer almıyor. Farklı seçeneklerle yapabiliyorsun. İlginç olarak Mirror da yok onun içinse Scale'e geçip orta noktalarından tutup -1 yazarsan tam tersini alarak, mirrorını elde edebiliyoruz. Bunun gibi daha bir çok bilgi edindikten sonra Tuğrul Hocamız bizden kendi kafemizi tasarlamamızı istedi ve bunu yaparken çok eğlendiğimi ifade etmek isterim, iyi ki öğrenmişiz bu programı, teşekkür ederiz Tuğrul Hocam.

Teknoloji Stajı / 4.gün



   Dördüncü günümüzde 3d Max programına geri döndük. Bugün 2 boyutlu şekillerle çalışmaya başladık. Shapelerin render edilemeyeceğini öğrendik bunun sebebi sadece contourdan ibaret olmaları yani dış yüzeyleri çizilmiş fakat iç yüzeyler oluşturulmamış. 3. boyut için extrude yapabiliyoruz tabiki. 2 boyutlu şekillere line ile başladık. Mesela çizgiye başladın ve devam ederken yanlış bir şeye tıkladıysan bırakmadan backspace tuşuyla istediğin kadar geri alabiliyorsun. Bu programda Offset, Outline olarak algılanıyormuş, Revolve da Lathe diye. Ardından autocad de çizdiğimiz banyoyu bu programda çizmeye çalıştık. Kemal hocamızla bugün son günümüzdü, bize öğrettiği bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

Teknoloji Stajı / 3.gün



   Stajımızın 3. gününde tekrar Autocad programına geri döndük. İlk gün öğrendiğimiz bilgiler eşliğinde hocamızın dağıttığı plan çizimini çizmeye başladık. Ardından ölçü çizgileri hakkında bilgi edindik.

Teknoloji Stajı / 2.gün



   İkinci güne 3dS Max adlı programın arayüzünü öğrenmeye çalışarak başladık. Rhino'dan biraz farklı çalışan bir program olduğu için biraz zorlandım. Autocad ve photoshop programlarının aksine bir program içinde sadece bir şeyle çalışabiliyoruz. Create başlığı altında geometry ve shapes hakkında bilgi edindik ve ardından modify ile ilgili bilgiler öğrendik. Daha sonra sağ altta yer alan kutucuk ikonlarının kısa yollarını öğrenmeye başladık. Örneğin, Alt + W ekran büyültmeyi  ya da ekranı dörde bölmeye yarıyor. Seçili obje etrafında hareket etme, başka görüşten bakma Alt + Mouse'un orta tuşu. Z'ye basarsak seçili obje pencereye ortalayarak ekrana geliyor. Kilit ikonu seçili olan objeye başka bir şey eklemeyi engeller çıkmanın kolay tuşu ise spacedir. Yine Rhino'daki gibi ampul işareti hide in kısa yolu. Show için Cntrl + Q ye basabiliyoruz. Modify list'in altında bend, twist, taper, skew gibi bildiğimiz komutlar yer alıyor. Bu programda copy, clone olarak algılanıyor. Bunlarla ilgili bilgi aldıktan sonra kapı, pencere, merdiven gibi objelerin bulunduğu ikonlara tıklayarak hepsini denedik. En son olarak eğer 3d maxten bir şey açmak istiyorsak başka bir yerde 'obj' olarak kayıt etmemiz gerekiyormuş çünkü Autocad, Rhino vb. programların ortak açtığı dosya şekliymiş.

Teknoloji Stajı / 1.gün



    Teknoloji Stajımızda öğreneceğimiz programlar Autocad ve 3dS Max adlı programlardı. İlk güne Autocad ile başladık. 3 boyutluluğu kullanabileceğimiz en iyi programmış mimari alanda. İlk olarak programın ara yüzünü öğrenmeye başladık. Okulda öğrendiğimiz Rhino programına benzer yanları var. Mesela comment line i gibi. Kısa yazım şekillerinden bahsetti hocamız. Örneğin, Pl- Polyline, Tr- Trim, Co- Copy, X- Explode şeklinde. Bu programda point = node. Ardından Tuğrul Hocamızın dağıttığı kağıttaki objeleri çizmeye çalışarak programa alışmaya çalıştık.
 
 
 
 
 
Birkaç tane yeni terim öğrendik. Örneğin; Tefriş, mobilya elemanı gibi bina dışındaki bütün objelere deniyor. Layer açarken, duvarlar, kapı-pencere, görünüşe girenler, taşıyıcı elemanlar ya da temsili elemanlar şeklinde ayrı ayrı açabiliyoruz. Böylece yapılan çizimler daha anlaşılır oluyor. Çizgi kalınlıkları hakkında da konuştuktan sonra diğer kağıttan  hocamızın istediği banyoları çizmeye başladık.