28 Haziran 2013 Cuma

Şantiye Stajı / 6.gün

  
   Bugün yine güne bomba gibi bir sürprizle başladık. Hasan Kozakçıoğlu Anaokulu'na vardığımızda ustaların hiç birinin okulda olmadığını farkettik. Gelmelerini uzun süre beklememize rağmen hiçbir şekilde gelen olmadı. Bunun üstüne hocamızın kararıyla Günebakan Anaokulu'na tekrar gitmeye karar verdik. Amacımız okulda biz yokken yapılan değişiklikler hakkında konuşmak ve fikir sahibi olmaktı. Gittiğimizde bütün binanın tesisatı yapılmıştı, bizde tesisatla ilgili fotoğrafları çekip bilgi almaya başladık. Geriye kalan sadece şapı atıp, kurumasını beklemekti. Bunun üstüne binayı in
celedikten sonra, yapılacak ve izleyecek bir iş olmamasından kaynaklı okula dönmeye karar verdik.
 
  
 
 
 
 
 
 
 

25 Haziran 2013 Salı

Şantiye Stajı / 5.gün



    
   Şantiyedeki 5. günümüz bugün, çok heyecanlıyım çünkü panellerin takılımı tamamen bitmiş ve şu an çatı yapımına başlanıyor.


 



  Çatı yapılırken lazım olacak cıvataları yapmamızı istedi  Kenan Usta ve birbirinden farklı olan bir sürü cıvataları onlar için hazırlamaya başladık.










   Dün öğrendiğimiz bağlantı elemanlarını da kullanarak cıvataları makaslara ve kırma çatıya takmaya başladı ustalarımız.










  Ardından eskiz çizimlerine başladık, detaylar, bağlantı elemanları gibi. Daha sonra Banu Hocayla birlikte tartışarak nasıl daha iyi olabileceği hakkında konuştuk. En son Aydın Bey gelip bizden birkaç peyzaj çalışması yapmamızı istedi ve bugünü de böylece bitirmiş olduk.




    

Şantiye Stajı / 4.gün




    Bugün okulumuza geldiğimizde ufak bir sürprizle karşılaştık , ustalar okulun inşaatını çoktan bitirmiş ve gitmişlerdi. Yapılan görüşmelerden sonra hocamız diğer grubun gittiği Hasan Kozakçıoğlu Anaokulu şantiyesine götürdü bizi ve şantiye stajımızı burada tamamlayacağımızı öğrendik. Diğer grubun aksine binayla ilgili hiçbir şey bilmediğimiz için, ilk olarak binayı anlamaya çalıştık. Bu bina bizimkine oranla çok büyük kalıyordu ve 2 katlı bir yapıydı. Geldiğimizde 2. katın bazı duvar panelleri takılıyordu.


  



  Sistem neredeyse Günebakan Anaokulu' nun binasıyla aynıydı. Tek fark bazı fiber cementlerin içine strafor konulmasıydı.





 


  Ustanın yönlendirmesiyle birlikte dişi ve erkek perçin dediğimiz elemanı çelik karkaslı panellere taktım. Ve ardından yeni bağlantı elemanlarını tanımaya başladık. T şeklinde olan , düz olan vb.

   En güzeli de yarın başlayacak olan çatı sistemini yakından takip edip, öğrendiğimiz bağlantı elemanları kullanacağımız olması. İyi ki bu şantiyeye gelmişiz, bizim için çok faydalı olacak.

21 Haziran 2013 Cuma

Şantiye Stajı / 3.gün



   
    Üçüncü güne başlarken aslında yine yardım edemeyeceğimiz düşüncesinden dolayı umutsuzluğa kapılmıştım. Geldiğimizde binamızın camlarının da takıldığını farkettik. Ustadan aldığımız bilgiye göre camların fiyatları çok yüksekmiş ve takılırken kırılmazsa sonradan kırılması çok zormuş. Umutsuzluğum çokta uzun sürmedi aslında, şantiyedeki ustalarımız bizi her gün şaşırtmaya devam edecek sanırım, çünkü; yardım edebileceğimiz bir sürü görev verdiler bize.




   İlk olarak fugaları birbirine takarken kolay yapabilmemiz için matkapla dört köşesinide hafifçe deldik daha sonra binanın köşelerine takmaları için ustalarımıza ilettik. Günün en güzel kısmı ise ustaların, bize fugaları binaya takmamıza izin vermiş olmasıydı. Ustanın yardımıyla birlikte fugaları binaya matkap yardımıyla taktım. Fugaların niye sadece köşelerde kullanıldığını sorunca, ustamız bu malzemenin çok pahalı olduğunu her yerde kullanılamayacağını sadece desen amaçlı kullanıldığından bahsetti.


  Ardından havalandırma kapaklarının takılacağını öğrendik, kendi aramıza iş bölümü yaptığımız için her şey çok güzel ilerliyordu. Birkaç arkadaşımız havalandırma kapaklarını takarken onları izledik.

                                      Bu gün gerçekten çok keyifli bir gündü ..

Şantiye Stajı / 2.gün

    

    Şantiyedeki ikinci günümüzde doğramaların takılımına yardım edeceğimiz için çok heycanlıydık. Ama şantiyeye vardığımızda doğramaların çoğunun bittiğini geriye iki tane takılacak olanın kaldığını öğrendik. Dikkatle nasıl takıldığını izlemeye başladık. Öncelikle çerçevenin köşelerine yerleştirilen takozların gelecek olan camın kaymasını engellediğini ve sağlamlaştırdığını öğrendik.


 


  Etrafı dolaşırken bir başka ustanın su giderleri için yerleri hazırladığını gördüm , ne kadar bende denemek istesem de usta tehlikeli olduğunu düşündüğü için bana izin vermedi. Elimden geldiğince dikkatlice nasıl yaptığını izledim bende.


 

  Yapabileceğimiz başka bir iş kalmadığını öğrenince, hocamızın isteği üzerine binanın eskizlerini, görünüşünü, planını çizmeye başladık. Tam o sırada bu binanın yapımını üstlenen Aydın Bey geldi ve bizimle toplantı yapmak istediğini söyledi. Onunla, binanın planıyla başlayarak bir sürü konu hakkında konuştuk ve eleştirmeye başladık. Bazı konularda fikrimizi almak istediğini söyledi, mesela korkulukların nasıl tasarlanılacağına daha karar verilmediğini bizden fikir almak istediğini söyledi. Ardından bina yapımlarında ideal bir sıra olduğundan bahsetti ve bize birkaç örnek verdi. Örneğin, paneller bittikten sonra bütün elektrik ve tesisat işinin bitmiş olmasını onun ardından döşeme şapının yapılması gibi. Bunların hepsi sırayla giderse işlerinin çok kolay ilerlediğinden bahsetti.

 Günümüzün tamamına bakarsak eğer, tam anlamıyla bir eskiz çalışması yaptığımızdan söz edebiliriz.Umuyorum ki ilerleyen günlerde daha çok uygulama yapabileceğimiz zamanlar olur !

20 Haziran 2013 Perşembe

Şantiye Stajı / 1.gün

 
  
   Yaz stajımızın ilk gününe, okulumuzdaki toplantıyla başlamış olduk. Şantiyede uymamız gereken güvenlik kurallarını ve staj yerimiz hakkındaki bilgileri hocalarımızdan dikkatlice dinledikten sonra staj yerimiz olan Günebakan Anaokulu'na doğru hareket ettik.

        

 Staj yerimize varmamızla birlikte binanın hem kendisini hem de etraftaki evlerle olan ilişkisini incelemeye başladık. Aslında uygulandığı yerle ilgili sıkıntıları olan, dar bir alana sığdırılmaya çalışılan, yanındaki ortaokulla neredeyse dip dibe olan bir anaokulu inşaatı diyebiliriz.

            
           


Anaokulu inşaatının baya ilerlemiş olması ise bizi en çok şaşırtan durum oldu. Binanın içerisine girdiğimizde, duvar panellerinin birbirine geçirilmiş ve aşıkların yapılmış olduğunu gördük. Bununla birlikte şantiyedeki Fatih Bey ve hocamızdan, yapılmış olan kısımla ilgili bilgi almaya başladık. İnşaatın bu kadar hızlı ilerleyebilmiş olmasının sebebi, ise; fiber sementten oluşan hazır paletlerden yapılıyor olmasıymış.

         



 Ayrıca bir çok yeni terim öğrendik. Bunlardan biri olan Fuga, binanın köşelerine birbirine geçirilerek uygulanıyormuş.

     

 Binayı daha iyi anlamak için bazı kapı ve pencerelerin ölçülerini almaya başladık ve böylece stajımızın ilk gününü daha çok binayı tanımakla geçirmiş olduk.

 Fatih Bey'in dediğine göre yarın doğramalar geliyormuş ve biz takılmasına yardım edebilirmişiz, yaşasın.

         

                              Yarın uygulamalı bir gün olsun , lütfennn !